Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Insuficienta aportului caloric (subalimentatia) afecteaza, atat cresterea si vigoarea fizica a organismului, cit si capacitatea de munca si potentialul defensiv al acestuia fata de agresiunile mediului ambiant, facind sa creasca incidenta si gravitatea bolilor provocate de diversi agenti patogeni (biologici, chimici sau fizici).

In schimb, supraalimentatia (regimul hipercaloric), dat fiind ca excesul de calorii consurnate peste nevoile energeticc ale organismului se aduna sub forma de grasime, expune la ingrasare si la obezitate, care constituie preludiul mai multor boli cronice degenerative. Litiaza biliara, diabetul, ateroscleroza cu toate complicatiile ei, reumatismul cronic, degenerativ, apar mult mai frecvent la persoanele obeze decit la cele normoponderale.

Datele statistice ale societatilor de asigurare pe viata arata ca incidenta deceselor cauzate de complicatiile aterosclerozei (infarct miocardic, hemoragii cerebrale) la persoanele grase este de 20 pina la 160% mai mare decit la cele normoponderale, procentul fiind cu atit mai ridicat cu cit obezitatea este mai pronuntata.