
Unii cercetatori sustin ca fiecare om se naste cu un anumit numar de receptori ai fericirii, care asteapta sa fie stimulati de
serotonina si
endorfine. Serotonina este un monoaminotransmitator cu rol important in producerea somnului , a proceselor mentale si a afectivitatii, in functiile motorii si in reglarea presiunii arteriale. La oamenii depresivi s-a observat o cantitate scazuta de serotonina, de prezenta ei in cantitate mare depinzand starea de bine a organismului. Endorfinele sunt substante din clasa peptidelor care au ca principal efect reducerea senzatiei de durere si a anxietatii , stimuleaza sistemul imunitar si au un rol important in adaptarea la lumina sau intuneric. Alimentele sau activitatile care produc endorfine se numesc afrodisiace. Acestea sunt: ciocolata, ardeii iuti, exercitiile fizice, rasul, sexul s.a.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mancarea are un rol imens in cadrul psihicului, productia de endorfine intensificandu-se cand sunt consumate alimente bogate in grasimi si zahar. Ciocolata , de exemplu, contine o substanta numita feniletilamina care favorizeaza eliberarea de endorfine. O masa bogata in carbohidrati induce organismului o stare de calm , pace si satisfactie deoarece creste productia de serotonina din creier.
Fericirea depinde de
hormoni!